העברת דירת מגורים במתנה

העברת דירת מגורים במתנה הינה סיטואציה נפוצה מאוד בקרב משפחות רבות. הורים אשר בבעלותם דירת מגורים, מעבירים את הבעלות עליה לבנם או לבתם. מלבד הרצון לדאוג מבחינה כלכלית לבן המשפחה, יש לפעולה של העברת דירה ללא תמורה יתרונות נוספים כמו חסכון במס ומניעת סכסוכי ירושה עתידיים. על מנת שפעולה זו תגשים את מטרותיה, יש לקבל ליווי משפטי מקצועי של עורך דין למקרקעין אשר ינסח את הסכם המתנה וידאג לכל היבטי העסקה.

 

העברת דירת מגורים במתנה

מתנה היא הקניית נכס שלא בתמורה, כאשר הכוונה בהעדר תמורה היא לכל סוג של טובת הנאה ולא דווקא לכסף ובכל עת, כלומר, לא רק שלא תינתן תמורה בעת ההעברה, אלא גם לא בכל זמן אחר בעתיד. העברה ללא תמורה מתרחשת בדרך כלל במסגרת יחסי המשפחה, למשל, העברה בין בני זוג או בין הורה לילד ומטרתה היא כמובן לדאוג כלכלית לבן המשפחה, בפרט כשמדובר על נכס יקר ערך כגון דירה. אולם, במקרים רבים יש גם שיקולים נוספים אשר מובילים להחלטה זו כגון חסכון במס רכישה ובמס שבח וכן, מניעת סכסוך ירושה עתידי. על מנת ליהנות מיתרונות העסקה באופן האופטימאלי ביותר, יש להסתייע בעורך דין המתמחה בתחום המקרקעין בכלל ובסוג עסקאות זה בפרט.

 

הנחה במס רכישה

עסקאות במקרקעין חייבות במס אשר עלותו יכולה להיות גבוהה מאוד, לעיתים עד כדי השפעה על כדאיותה של העסקה. כאשר מדברים על דירת מגורים, ישנם שני סוגי מס מרכזיים: מס רכישה, המוטל על הקונה דירה ומס שבח, בו יחויב המוכר. העברת דירת מגורים במתנה יכולה לחסוך בעלות המיסים הללו ואף להביא לפטור מוחלט מהם. נתחיל במס רכישה: הורים שבבעלותם דירת מגורים, רוצים לרכוש דירה נוספת להשקעה. משום שכבר ברשותם דירה אחת, בעת רכישת הנכס השני הם יחויבו במס רכישה גבוה יותר, לעומת שיעור המס שהיו משלמים אם לא הייתם בבעלותם דירה. אחד מפתרונות המיסוי למצב זה, הוא העברת הדירה הנוכחית שלהם ללא תמורה לאחד הילדים. אז, הדירה שירכשו תהיה דירה יחידה שלהם וכך יוכלו לשלם מס רכישה נמוך יותר.

 

פטור ממס שבח

כאמור מעלה, מי שרוכש דירה מחויב במס רכישה והדגמנו כיצד ניתן ליהנות מהנחה בעלותו של חיוב זה באמצעות העברת דירת מגורים במתנה. ומה קורה בעת מכירת דירה? אז מוטל על המוכר מס שבח, המשולם על הרווח שהוא מקבל מהעסקה. החוק מונה שורה של פטורים ממס זה ובשל עלותו הגבוהה, כדאי לבחון היטב האם קיימת זכאות לפטור. אחד הפטורים העיקריים הקיימים בחוק הוא בעת מכירת דירת מגורים יחידה. לכן, אם בבעלותם של הורים שתי דירות מגורים וברצונם למכור את אחת מהן, לא יוכלו ליהנות מפטור זה. לעומת זאת, אם יעבירו ללא תמורה את אחת הדירות לבנם או בתם, הרי שבבעלותם בשלב זה דירת מגורים אחת ובעת מכירתה יוכלו ליהנות מפטור ממס שבח של מכירת דירת מגורים יחידה.

 

מניעת סכסוכי ירושה עתידיים

ראינו אפוא כי העברת דירת מגורים במתנה יכולה להביא לחסכון כלכלי אדיר בתשלום מיסי מקרקעין. כמו כן, היא טומנת בחובה יתרונות נוספים, למשל מניעת סכסוך ירושה עתידי. כך למשל, הורים החוששים כי לאחר פטירתם, יהיה סכסוך בין הילדים לגבי דירת המגורים, יכולים להעביר את הדירה בעודם בחיים לאחד מילדיהם. אמנם, באפשרותם גם לערוך צוואה, אך אין כל ערובה כי בעתיד לא יתפתח סכסוך ירושה על הרקע הזה וניסיון של מי מהצדדים להביא לפסילתה של הצוואה. יצוין, כי פעולת העברה אינה ניתנת לביטול ולכן היא סוגרת כל פתח לסכסוך בהווה או בעתיד בין היורשים בהקשר זה.

אהבת את המאמר? איזה כיף! אשמח אם תבחר/י לשתף :)
אולי יעניין אותך גם?

העברת דירת מגורים במתנה

הסתלקות מירושה

הסכם חלוקת עזבון

לחתום או לא לחתום על זכרון דברים?

דילוג לתוכן